Festa dels falciots - L'esdeveniment ornitològic del Camp de Tarragona

 

La Festa dels falciots és un esdeveniment ornitològic que es celebra a les comarques del Camp de Tarragona.


Quins són els objectius?

Neix l'any 2024, amb la voluntat de donar a conèixer diferents racons de les nostres comarques on observar ocells i gaudir de la natura.

El Camp de Tarragona reuneix hàbitats tan diversos com boscos de ribera, camps de secà, muntanyes escarpades, aiguamolls, platges i ambient marí, rius, zones inundables, pinedes, boscos humits, matollars, i un llarg etcètera. Aquesta gran heterogeneïtat fa que la biodiversitat d'ocells sigui molt elevada.
Volem que es conegui la diversitat ornitològica de la zona i donar-li la importància que mereix.

És important conèixer el nostre entorn, aprendre a observar-lo amb uns altres ulls i tenint sempre molta cura de no malmetre'l. És la única manera de poder protegir els nostres hàbitats i també els organismes que hi viuen.

A qui va dirigit?

Aquest esdeveniment pretén apropar l'ornitologia a tot tipus de persones, tan si ja tenen coneixements previs sobre els nostres ocells com si són novells en aquest món. 

Moltes activitats van especialment adreçades a tota la família i, en especial, als més menuts perquè són qui en un futur hauran de saber protegir el nostre entorn natural.

Són benvinguts els ocellaires de tot Catalunya, per a que coneguin els nostres racons més especials, però també donem una gran importància a que la gent que viu al Camp de Tarragona faci un pas més per mirar el nostre entorn amb més detall, observant la fauna que ens envolta.


Per què es celebra al mes de maig? 

Els mesos d'abril i maig són molt especials pels amants del ocells, doncs es produeix un gran canvi al nostre entorn: els ocells que han passat l'hivern entre nosaltres mica a mica van marxant i comencen a arribar totes aquelles espècies que venen al nostre país a reproduïr-se: orenetes, falciots, abellerols, oriols, rossinyols, boscarles, balquers, aufranys, àguiles marcenques, milans negres, mosquiters pàl·lids, còlits rossos, tallarols de diverses espècies, agrons rojos, martinets rossos, xoriguers petits, gaigs blaus ...

Però, a més a més, també és aquell moment de l'any en el qual hem d'estar ben a l'aguait per buscar aquells ocells migradors que passen per Catalunya només com a part de la seva ruta que els duu cada any des de l'Àfrica fins al centre i nord d'Europa. És el moment de trobar cotxes cua-roges, mastegatatxes, mosquiters de passa, mosquiters xiulaires, ...

I, evidentment, també el celebrem en aquesta època perquè ens agrada la primavera. El fred de l'hivern fa un pas enrere i ens porta dies més càlids i llargs, ens porta la floració d'arbres, arbusts i herbes, i ens inunda d'invertebrats, un grup d'animals clau pel correcte funcionament dels nostres ecosistemes.

Per què es diu "Festa dels falciots"?

Per una banda els falciots són ocells que marxen cap al sud durant els mesos més freds de l'any. Amb l'arribada de la primavera comencem a veure ballesters, falciots pàl·lids i falciots negres als nostres cels, que ens faran companyia fins ja acabat l'estiu.

Els seus peculiars crits ens acompanyen durant tots aquests mesos, convertint-se en part de la banda sonora de les nostres ciutats. I, a més a més, ens donaran un cop de mà consumint tones de mosquits, mosques i altres invertebrats molestos.

Són uns bons representants dels ocells migradors i estivals, que són els protagonistes d'aquest esdeveniment.

I, per últim, perquè molta gent els veu a diari a les ciutats però realment no els coneix gens ni mica. Sovint els confonen amb les orenetes, sense saber que realment no hi tenen res a veure.

Qui ho organitza?

Aquest esdeveniment únic al Camp de Tarragona inicia el seu camí de la mà de tres entitats: l'associació CEN, la Fundació Plegadis i Birding Catalunya.

L'associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals (CEN), liderada per Jesús Ortiz, organitza activitats ben diverses per tot Catalunya: sortides ornitològiques, recollides de residus, conservació d'escosistemes, retirada d'espècies invasores, tallers d'educació i sensibilització ambiental ... Va nèixer al Camp de Tarragona, que és on segueix realitzant gran part de les seves activitats i projectes. 

La Fundació Plegadis té seu al Delta de l'Ebre, el paradís ornitològic de Catalunya, però fa activitats per tot el país. Liderada per Sergi Sales, fan sortides guiades, tallers per a escoles, jornades d'anellament, ... sempre ben vinculats a la natura i, sobretot, als ocells.

Birding Catalunya, una "marca" ornitològica que té al darrere Enric Pàmies, té com a objectiu portar l'ornitologia a peu de carrer. Amb la seva activitat a xarxes socials, col·laboració en diversos mitjans i podcast, i en tot tipus d'activitats pretén que la gent conegui una mica més els ocells que ens envolten.